Zó houd jij je wel aan je goede voornemens

02 januari 2019

Minder snoepen, beter naar je ouders luisteren, meer buitenspelen, minder gamen: heb jij al goede voornemens voor dit jaar? Dan ben je niet de enige!

Wist je dat 8 op de 10 Nederlanders goede voornemens hebben? Niet iedereen vindt het alleen even makkelijk om deze vol te houden. Gemiddeld houdt maar één op de zes hun goede voornemen echt vol.

De meest populaire is: meer sporten en bewegen. Daarna volgt afvallen, minder druk maken en sparen. Op nummer vijf staat minder snoepen en snacken.

Wat is nou een goede manier om je goede voornemen vol te houden? Volgens gedragswetenschapper Aukje Verhoeven kun je het beste ‘als-dan-plannen’ maken. Eet je bijvoorbeeld altijd chips als je tv kijkt? Stel jezelf dan het volgende plan voor: ‘als ik tv kijk, eet ik een appel (of een ander favoriete fruitsoort).

Hoe het werkt…
In dit interview met RTL Nieuws over goede voornemens legt de gedragswetenschapper uit hoe het werkt: “Je leert zo een nieuwe gewoonte aan. Als je altijd chips eet bij de tv, dan roept de televisie automatisch die drang op naar chips. Door er een gezonde associatie aan te koppelen, leg je een nieuw verband, creëer je een vervangende mogelijkheid. Je programmeert je hersenen als het ware opnieuw, zodat je niet meer automatisch in die gewoonte vervalt.”

Je leert je hersenen dus dat je tijdens het tv-kijken geen zin hebt in chips, maar in fruit. Handig!

De geschiedenis van
Wist je trouwens dat de Germanen ooit zijn begonnen met goede voornemens? Zij vierden vroeger tijdens de Midwinterfeesten tussen 25 december en 6 januari de wedergeboorte van de zon en het opnieuw ontwaken van de natuur, en hoopten toen al op positieve veranderingen voor het nieuwe jaar. Er zijn ook historici die geloven dat de traditie begint in de tijd van de Romeinen. De Romeinse god Janus, naamgever van de eerste maand van het jaar, werd het symbool van vernieuwing. Met het ene gezicht keek hij achteruit naar het verleden en met het andere vooruit naar de toekomst.

Wat is jouw goede voornemen voor dit jaar? Laat het ons weten via Instagram!

 

(Bron onderzoek goede voornemens: ING)

 

icon-empty-state homepage-spetters-achtergrond2 blauw-spikkels paars-spikkels oranje-spikkels pijltje-wit-rechts pijltje-wit-rechts-20px terug-links-blue terug-links-text-blue terug-links-red soc-fb soc-in soc-yt share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa menu-challenge menu-game Shape Created with Sketch. menu-overgodo menu-overgodo-dark menu-lesprogramma Combined Shape Created with Sketch. poll-icoon wolk-wit-voorleerkrachten min-icoon-wit plus-icoon-wit video-icoon-blauw vraagstellen-wit vraagvdweek-icon vraag-rechts vraag-links nieuws-icon vraagstellen-icon-paars vraagstellen-icon-blauw-links lesprogramma vraagstellen-icon-blauw