Zo geef je een compliment

28 februari 2019

Wat ben je lief! Grappig! Aardig! Of: wat zie je er mooi uit! Allemaal complimenten die je graag zou krijgen toch? Het maakt je blij en geeft je een goed gevoel. En vaak niet alleen voor dat moment, maar voor de rest van de dag en misschien zelfs langer. Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Het perfecte moment dus om met complimentjes te strooien. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Zo geef je een gemeend compliment
Om een complimentje te geven, is het belangrijk dat je iets ziet aan of vindt van iemand wat volgens jou positief is. Je moet hiervoor dus goed opletten op anderen.

Wat doen ze goed?
Vraag jezelf af: wat is er leuk aan je klasgenootjes, je vrienden, je ouders, broers en zusjes? Wat doen ze goed?

Handige voorbeelden
[1] Heeft je grote broer hard geleerd voor zijn toets terwijl al zijn vrienden de afgelopen week naar buiten zijn gegaan om van het zonnetje te genieten?
Zeg bijvoorbeeld: “Wat knap dat je ondanks het mooie weer al die dagen binnen hebt zitten leren. Echt goed van je!

[2] Heeft je vader heerlijk voor je gekookt en speciaal voor jou je lievelingseten klaargemaakt?
Zeg bijvoorbeeld: “Dankjewel pap, je hebt heel lekker gekookt, m’n favoriete maal nog wel. Wat lief van je!

[3] Ziet je vriend er heel goed uit nu hij z’n nieuwe sneakers aan heeft?
Zeg bijvoorbeeld: “Die stoere sneakers staan je heel goed, je hebt echt een coole kledingsmaak!

Beter niet…
Verder is het belangrijk dat je niet iets zegt als: jij bent slim zeg! Maar wel: wauw wat kan jij goed leren zeg! Focus dus op wat voor goeds degene heeft gedaan, in plaats van iets te zeggen over een bepaalde goede eigenschap van iemand. Hier kan je namelijk uiteindelijk juist onzeker van worden. Als je bijvoorbeeld altijd maar te horen krijgt dat je slim bent, word je straks bang om fouten te maken. Dat wil je natuurlijk ook niet veroorzaken!

Complimentje terug
Zij worden blij van jouw mooie compliment en zullen dit niet snel vergeten. Dat niet alleen: grote kans dat ze je nu nóg aardiger vinden en je misschien zelfs een complimentje terugkrijgt!

Wat is het mooiste compliment dat jij hebt gegeven of gekregen? Laat het ons weten via Instagram.

icon-empty-state homepage-spetters-achtergrond2 blauw-spikkels paars-spikkels oranje-spikkels pijltje-wit-rechts pijltje-wit-rechts-20px terug-links-blue terug-links-text-blue terug-links-red soc-fb soc-in soc-yt share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa menu-challenge menu-game Shape Created with Sketch. menu-overgodo menu-overgodo-dark menu-lesprogramma Combined Shape Created with Sketch. poll-icoon wolk-wit-voorleerkrachten min-icoon-wit plus-icoon-wit video-icoon-blauw vraagstellen-wit vraagvdweek-icon vraag-rechts vraag-links nieuws-icon vraagstellen-icon-paars vraagstellen-icon-blauw-links lesprogramma vraagstellen-icon-blauw