Hoe ziet de Schijf van Vijf eruit als je een glutenallergie hebt?

08 maart 2019

Je moet tenslotte toch alle voedingstoffen binnenkrijgen. Deze vraag kregen we van Basisschool De Peppel. GoDo zoekt het voor jullie uit!

Wat is gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Het zit in gewoon brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Het kan ook in soep, saus, aangemaakt gehakt en worst zitten.

Glutensensitiviteit of coeliakie
Sommige mensen kunnen niet tegen gluten. Dit wordt geen glutenallergie, maar glutensensitiviteit of coeliakie genoemd. Dat betekent dat je na het eten van producten waar gluten inzit, last krijgt van buikpijn, van je darmen en erg moe kan worden.

Ga naar de dokter
Als je denkt dat je hier last van hebt, is het belangrijk dat je eerst naar de huisarts gaat. De dokter kan namelijk testen doen waardoor je zeker weet of het beter voor je is om een glutenvrij dieet te volgen. 

Glutenvrij logo
Glutenvrije dieetproducten zijn herkenbaar aan een glutenvrij logo op de verpakking. In overleg met je huisarts kijk je welke producten voor jou wel en niet goed zijn.

Vezels en vitamines
Verder is het belangrijk dat je zorgt dat je wel genoeg vezels, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en jodium binnenkrijgt. Dit zit namelijk in veel producten met gluten die je nu niet meer mag eten, maar die wel belangrijk voor je lichaam zijn.

Schijf van Vijf
Als je van de huisarts een glutenvrij dieet moet volgen, dan kies je voor producten die van nature glutenvrij zijn of voor glutenvrije varianten van producten met gluten, zoals volkorenbrood en volkorenpasta. De Schijf van Vijf ziet er dan als volgt uit:

 

Bron: Voedingscentrum. Foto: ID 112834402 © Bubutu | Dreamstime.com

icon-empty-state homepage-spetters-achtergrond2 blauw-spikkels paars-spikkels oranje-spikkels pijltje-wit-rechts pijltje-wit-rechts-20px terug-links-blue terug-links-text-blue terug-links-red soc-fb soc-in soc-yt share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa menu-challenge menu-game Shape Created with Sketch. menu-overgodo menu-overgodo-dark menu-lesprogramma Combined Shape Created with Sketch. poll-icoon wolk-wit-voorleerkrachten min-icoon-wit plus-icoon-wit video-icoon-blauw vraagstellen-wit vraagvdweek-icon vraag-rechts vraag-links nieuws-icon vraagstellen-icon-paars vraagstellen-icon-blauw-links lesprogramma vraagstellen-icon-blauw