Nationale Pindakaasdag

24 januari 2019

Nieuws

Vandaag staat in het teken van pindakaas. Om dat te vieren, hebben we uitgezocht of pindakaas nou wel of niet gezond is voor je… En we geven je meteen wat andere leuke feitjes over pindakaas.

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar er zijn verschillende soorten pindakaas. Zo bestaat er 100% pindakaas. Die wordt gemaakt van gemalen pinda’s. In die pinda’s zitten onverzadigde vetten en deze zijn erg gezond voor je. In deze 100% pindakaas zit verder ook geen suiker of zout. In veel potten pindakaas zit dat wel, en die zijn daardoor een stuk minder gezond. Check het etiket om te zien of er suiker en/of zout in zit. Dan weet je genoeg!

Wist je trouwens dat pinda’s eigenlijk helemaal geen noten zijn, maar peulvruchten? Net als erwten, bonen en linzen.

Wist je dat pindakaas sinds 1948 in Nederland te koop is? Het heette eigenlijk ‘peanut butter’, maar het woord boter was in Nederland beschermd. Alleen roomboter mocht zo heten. Daarom werd er voor ‘kaas’ gekozen, net als ‘leverkaas’: broodbeleg waar ook geen echte kaas in zit.

Pindakaas is natuurlijk zo al lekker op je boterham, maar het is ook goed te combineren. Wat vind je bijvoorbeeld van pindakaas met banaan? Laat het ons weten via Instagram.

(Bron: Voedingscentrum)

icon-empty-state homepage-spetters-achtergrond2 blauw-spikkels paars-spikkels oranje-spikkels pijltje-wit-rechts pijltje-wit-rechts-20px terug-links-blue terug-links-text-blue terug-links-red soc-fb soc-in soc-yt share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa menu-challenge menu-game Shape Created with Sketch. menu-overgodo menu-overgodo-dark menu-lesprogramma Combined Shape Created with Sketch. poll-icoon wolk-wit-voorleerkrachten min-icoon-wit plus-icoon-wit video-icoon-blauw vraagstellen-wit vraagvdweek-icon vraag-rechts vraag-links nieuws-icon vraagstellen-icon-paars vraagstellen-icon-blauw-links lesprogramma vraagstellen-icon-blauw