Corona en bewegen test

25 mei 2020

Nieuws

Over het algemeen zijn Nederlandse kinderen al redelijk gezond en fit. Alleen tijdens de coronatijd gaat het opeens een stuk minder goed met het bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door de sportbond NOC*NSF. Het is belangrijk dat je genoeg beweegt, want één van de voordelen van sporten is dat je weerstand sterker wordt, en dat je daardoor minder snel ziek wordt. Heel belangrijk op het moment.

Doe de test om er achter te komen of jij genoeg beweegt.

Vraag 1:

Het is je vrije zaterdag, wat ga jij doen?

 1. A. Gamen, televisie kijken, slapen
 2. B. Volleyballen, bankhangen, gamen
 3. C. Fietsen, voetballen, verstoppertje spelen

 

Vraag 2:

Je kent het vast wel: je vader of moeder roept naar je dat je moet ophouden met rennen en vliegen. Net als je leuk aan het spelen bent met je broertje/zusje of vriend(in). Best wel jammer, want hoe vaak ‘ren en vlieg’ jij?

 1. A. Nooit, ik ren en vlieg alleen in Fortnite
 2. B. Af en toe, tegenwoordig wat minder omdat we afstand moeten houden
 3. C. Vaak, ik ben elke dag aan het spelen, bijvoorbeeld tafeltennissen of tikkertje

 

Vraag 3:

Hoe leuk vind jij het als een vriend(in) je mee vraagt naar het sportveldje in de buurt?

 1. A. Niet, ik heb vaak geen zin om te gaan sporten
 2. B. Af en toe vind ik het leuk, maar niet vaker dan 1 keer per week
 3. C. Heel leuk! Ik kan vaak niet wachten totdat ik weer mag sporten

 

Vraag 4:

Als je zou weten dat 60 minuten bewegen per dag goed voor je is – zoals wandelen, fietsen, trampoline springen, enzovoorts – zou je het dan doen?

 1. A. Nee, ik doe daar niet aan mee
 2. B. Misschien, als ik er zin in heb
 3. C. Jazeker! Ik haal elke dag wel meer dan 60 minuten

 

Vraag 5:

Je ouders vragen je mee om een wandeling te maken door het bos. Wat zeg je?

 1. A. Ik ga niet mee, ik ben met een vriend(in) aan het appen
 2. B. Ik ben vorige week al mee geweest, deze keer niet
 3. C. Leuk! Van wandelen krijg ik altijd superveel energie

 

Alle antwoorden A zijn 0 punten. Alle antwoorden B zijn 10 punten en alle antwoorden C zijn 20 punten. Tel alle punten bij elkaar op en kijk hieronder wat jouw resultaat is.

0 – 20 punten

Geef het maar toe, je bent niet zo’n fan van bewegen. Toch is sporten belangrijk om je lekker in je lijf te voelen. Je wordt minder snel ziek, wordt er slimmer van en je voelt je gelukkiger. Het zou goed zijn om wat meer te gaan bewegen. Begin bijvoorbeeld met elke dag een rondje lopen of ga spelen met vriendjes. Bouw het zo langzaam op totdat je wel aan 60 minuten per dag komt.

20 – 70 punten

Het is goed dat je af en toe sport, maar het kan nog beter. Ga bijvoorbeeld een keertje vaker naar sporttraining of doe in de pauze mee met tikkertje in plaats van op een bankje zitten.

70 – 100 punten

Je beweegt al megaveel (ga zo door!), maar het is ook niet erg om af en toe te chillen.

icon-empty-state homepage-spetters-achtergrond2 blauw-spikkels paars-spikkels oranje-spikkels pijltje-wit-rechts pijltje-wit-rechts-20px terug-links-blue terug-links-text-blue terug-links-red soc-fb soc-in soc-yt share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa menu-challenge menu-game Shape Created with Sketch. menu-overgodo menu-overgodo-dark menu-lesprogramma Combined Shape Created with Sketch. poll-icoon wolk-wit-voorleerkrachten min-icoon-wit plus-icoon-wit video-icoon-blauw vraagstellen-wit vraagvdweek-icon vraag-rechts vraag-links nieuws-icon vraagstellen-icon-paars vraagstellen-icon-blauw-links lesprogramma vraagstellen-icon-blauw