5 x Feitjes over eieren

16 april 2019

Nieuws

Pasen staat weer voor de deur. De tijd van het Paasfeest, de Paashaas en natuurlijk: eieren. Deze kun je gaan zoeken, beschilderen of gewoon lekker opeten. We zetten 5 ei-feitjes op een rij.

Wist je dat?

[1] Eieren zijn gezond. Er zitten eiwitten, ijzer en vitamines in.

[2] Je kunt eieren het beste in de koelkast bewaren. Ze blijven dan langer goed. In de supermarkt staan ze niet in de koeling. Dat doen ze om teveel temperatuurverschil tegen te gaan.

[3] Een bruin ei is niet gezonder dan een wit ei. Ze zijn even gezond. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.

[4] Je moet niet teveel eieren eten per week. Maximaal 2 tot 3. In eieren zit namelijk veel verzadigd vet. Verzadigd vet zit ook in  bijvoorbeeld vlees, kaas (48+), volle melk, worst, koek, gebak en snacks. Als je besluit daar minder van te eten, zou je meer eieren kunnen eten.

[5] Een ei dat is beschilderd met eierverf of viltstift kun je gewoon opeten.

Van deze feitjes krijg je natuurlijk meteen zin in een eitje! Als je er één gaat koken, is dit de beste manier:

  • Neem een pan met water en breng het water aan de kook
  • Leg je ei met een lepel in het water. Zo gaat het ei niet kapot. Prik eventueel een gaatje in het ei. Dan kan de lucht eruit en blijft de inhoud binnen.
  • Zorg er voor dat de eieren net onder water staan
  • Doe de deksel op de pan en laat het water weer koken.
  • Kook 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei, 5 à 6 minuten voor een halfzacht gekookt ei en 8 à 10 minuten voor een hardgekookt ei.
  • Laat het ei na het koken ‘schrikken’ door het met koud water af te spoelen. Dat maakt het makkelijker om te pellen. Ook stopt dit het stollen, anders gaat het kookproces nog door.

Wat vind jij van eieren of van Pasen? Laat het ons weten via Instagram!

Fotografie: ID 110027418 © Alexandra Malyk – Dreamstime.com

icon-empty-state homepage-spetters-achtergrond2 blauw-spikkels paars-spikkels oranje-spikkels pijltje-wit-rechts pijltje-wit-rechts-20px terug-links-blue terug-links-text-blue terug-links-red soc-fb soc-in soc-yt share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa share-fb share-mail share-tw share-wa menu-challenge menu-game Shape Created with Sketch. menu-overgodo menu-overgodo-dark menu-lesprogramma Combined Shape Created with Sketch. poll-icoon wolk-wit-voorleerkrachten min-icoon-wit plus-icoon-wit video-icoon-blauw vraagstellen-wit vraagvdweek-icon vraag-rechts vraag-links nieuws-icon vraagstellen-icon-paars vraagstellen-icon-blauw-links lesprogramma vraagstellen-icon-blauw